Zaaghout

 

Heb je je wel eens afgevraagd waar het hout in jouw huis of tuin eigenlijk vandaan komt? 

 

In vrijwel ieder Nederlands huis of tuin is hout gebruikt:
bijna altijd is het dak van hout, want hout is een licht en sterk bouwmateriaal.
Dat hout kan maar zo uit een Nederlands bos komen!

Deze stammen waar zaaghout van gemaakt wordt, gaan per vrachtwagen naar een houtzagerij. Daar worden de stammen tot balken en planken gezaagd. Dit hout is door de lengte en de kwaliteit uitstekend geschikt voor gebruik in de bouw. Denk aan dak- en vloerconstructies, schuren en de bekleding van gevels.

Kwaliteitseisen voor zaaghout

Om mooie planken of balken te kunnen maken zijn rechte boomstammen nodig; uit kromme bomen kun je geen rechte planken zagen. Verder moeten de stammen een diameter hebben van tenminste 30 cm en er mogen geen grote noesten voorkomen, dus eventuele takken aan de stam mogen niet dikker zijn dan 5 cm. Tot slot mogen de zaagstammen geen grote ‘fouten’ bevatten zoals scheuren of hartrot. De boomstammen worden al in het bos op de gewenste lengtes gezaagd; meestal tussen 3 en 6 meter. Dit noemen we sortiment zaaghout.

 


De zagerij

In zagerij wordt hout gezaagd tot balken en/of planken. Soms wordt voorafgaand aan het zagen de schors van de boomstam gehaald door de stam machinaal te schillen. Ook wordt voor het zagen een boomstam altijd met een metaaldetector gecontroleerd of er geen metaal in zit, want dit kan de zaag ernstig beschadigen. Vervolgens wordt de stam in platen of delen op de gewenste dikte gezaagd. Daarna worden deze platen ge’herzaagd’ op de gewenst breedtemaat. In plaats van een zaag wordt er in grotere zagerijen ook wel gebruik gemaakt van een verspaner of een frees om rechte zijden aan stammen of balken te maken. Het restmateriaal (de spanen of de versnipperde restanten) wordt afgevoerd naar bedrijven die deze snippers verwerken tot plaatmateriaal, papier of energie. Zo wordt alles van een boom optimaal gebruikt.


Waar wordt het zaaghout in toegepast?

Zaaghout leent zich voor enorm veel toepassingen: je vindt het zowel buiten als binnen. Het is vooral de boomsoort die bepaalt waar zaaghout voor wordt gebruikt. Elke houtsoort heeft namelijk zijn specifieke eigenschappen. Populieren is bijvoorbeeld een zachte houtsoort en is daarom minder geschikt voor een vloer dan bijvoorbeeld eikenhout. Maar als wandbekleding voor binnen leent populier zich weer perfect. 
 

Zie hier een overzicht van de meest voorkomende toepassingen van inlands hout per soort.

 

Toepassing van inlands zaaghout per houtsoort

Houtsoort Gelamineerde
houtconstructies
Bouwhout Gevel-
bekleding
Tuinhout Vloeren Meubels
Lariks x   x x x  
Douglas x x x x   x
Grenen x x   x x  
Vuren x x   x x  
Eiken   x x x x x
Essen         x x
Beuken         x x
Esdoorn         x x
Populieren     x      

 


Langhout

Ook worden bij de Nederlandse zagerijen lange stammen geleverd. Dit wordt langhout genoemd; deze stammen zijn tot soms wel meer dan 20 meter lang. Bij de zagerij kan dit langhout met een kettingzaag op elke gewenste lengte ingekort worden voordat de stammen tot planken of balken verzaagd worden. De zagerij is daarmee heel flexibel om bepaalde lengtes te kunnen leveren zodat de klant bij de verwerking bijna geen reststukken overhoudt. Verder worden aan langhout dezelfde kwaliteitseisen gesteld als aan ander zaaghout.