Papier

 

Wanneer je thuis eten kookt, is de kans groot dat het eten wat je klaarmaakt in een papieren verpakking zit.

Waar komt dat hout vandaan?

De stammen waar papier van gemaakt wordt, gaan per vrachtwagen naar een fabriek die er verpakkingspapier en -karton van maakt. Dit papier wordt met name gebruikt voor levensmiddelen zoals bijvoorbeeld doosjes voor de hagelslag. Dit hout krijgt dus een zeer nuttige bestemming, want levensmiddelen moeten hygiënisch en veilig worden verpakt. De reden dat dit hout daar heel geschikt voor is, is dat de houtvezels lang zijn en licht van kleur.

Heeft u zich in de supermarkt wel eens afgevraagd waar al dat papier en karton vandaan komt waarvan de verpakkingen van bijvoorbeeld ons voedsel zijn gemaakt? 

Levensmiddelen moeten hygiënisch en veilig worden verpakt en daar is een bepaald type karton voor nodig. Ook uit de Nederlandse bossen wordt hout geleverd dat als grondstof dient voor de productie van dit karton. Met name de houtsoorten populieren en vuren zijn hiervoor geschikt vanwege de vezellengte en kleur.  


Hoe wordt papier gemaakt?

Papier wordt gemaakt van oud papier of van vers hout. Van het hout wordt eerst de schors er afgehaald (daar zit hars in, en dat willen we niet in papier) en daarna wordt het hout versnipperd en gemalen en gemengd met heel veel water en wat andere stoffen, zoals kalk. Dit mengsel heet pulp. Door in een hele grote machine langzaam alle water weer uit de pulp te zeven en te persen, blijft er een dun laagje gemalen houtvezel over: papier! Dit papier wordt voor het verwijderen van het laatste water ook nog verwarmd en tot slot wordt het gestreken om een glad oppervlak te krijgen. Aan het begin van de productie is papier dus vooral héél veel water en weinig houtvezels en aan het eind zijn de houtvezels over, met nog maar een paar procent water er in.


Papierhout in het bos

Vuren (hout van de fijnspar) en populieren worden gebruikt om papier van te maken. Dit hout hoeft niet erg dik te zijn, want het wordt toch versnipperd. Wel moet het redelijk recht zijn, want alle schors moet er goed afgehaald kunnen worden. Kwasten, scheuren en andere fouten spelen ook geen rol voor de papierproductie, dus de houtkwaliteit kan veel minder zijn dan van bijvoorbeeld zaaghout of pallethout. Papier wordt ook gemaakt van de snippers zonder schors die bijvoorbeeld vrijkomen bij het zagen van emballagehout


Duurzaam papier

Papier is prima te recyclen. Daar zijn we in Nederland goed in en daarom wordt papier tot wel 7 maal hergebruikt. Als verpakkingsmateriaal is papier erg veel duurzamer dan plastics. En vergis je niet: één Google zoekopdracht is goed voor net zoveel CO2 uitstoot als de productie van een A4 velletje papier. Niet printen is dus niet áltijd beter: e-waste en de energiekosten van dataverkeer maken dat papier heel vaak een duurzaam alternatief is.