Pallethout

 

Als je een pakketje krijgt thuis bezorgd, is de kans heel groot dat de bezorger wat houten pallets in zijn bus heeft staan.
Waar komt dat hout vandaan?

De stammen waar pallethout van gemaakt wordt, gaan per vrachtwagen naar een houtzagerij. Daar worden de stammen tot planken gezaagd. Dit hout, afkomstig van naaldbomen, wordt gebruikt voor pallets, kisten en andere houten verpakkingen. Kisten zorgen ervoor dat spullen heel blijven en niet beschadigen. Pallets zijn onmisbaar voor de bevoorrading van supermarkten en andere winkels. Ook een pakketbezorger heeft een paar pallets in zijn bus staan die gemaakt zijn van een stapel hout als deze.

Hout is een ongelooflijk sterk materiaal, dat bovendien erg buigzaam is. Het is niet voor niets dat hout al eeuwenlang wordt gebruikt voor verpakkingen. Denk dan bijvoorbeeld aan pallets, kisten en kratten. Houten pallets zijn ook nog eens brandveiliger en hygiënischer dan pallets van plastic.

Welk hout is geschikt voor pallets?

Is een boom niet recht of dik genoeg om er lange balken of brede planken uit te zagen, dan is deze stam uitstekend te gebruiken voor een palletzagerij. Voor verpakkingshout hoeft een stamstuk namelijk niet zo lang te zijn. De planken van een pallet zijn immers niet lang en ook niet erg breed. Daardoor kunnen ook dunnere stammen (vanaf 13 cm diameter) worden gebruikt voor deze toepassing. Het is ook niet erg wanneer er wat meer noesten in het hout zitten. In het bos herken je de houtstapels die voor de emballage zijn bestemd soms aan het opschrift ‘kist’, van ‘kisthout’. Het hout dat voor pallets wordt gebruikt is dus minder van kwaliteit dan zaaghout. 

De hele boom benut

Vanwege de verminderde kans op splijten van het hout tijdens het maken van een verpakking worden voornamelijk zachtere en lichtere soorten naaldhout en populieren gebruikt door de Nederlandse zagerijen. Voor grotere of specialistische verpakkingen worden soms ook houtsoorten als beuken of eiken gebruikt.

Bij het zagen van populierenhout voor pallets komen natuurlijk zaagrestanten (chips) vrij. Deze worden weer gebruikt om papier van te maken. Zo wordt de hele boom benut!

Niet meer weg te denken: een houten pallet

Hout is dus een prima grondstof voor pallets. Een houten pallet is 15-20% minder milieubelastend dan een kunststof pallet. Pallets kunnen worden hergebruikt en gerepareerd: de gemiddelde levensduur van een pallet is 7 jaar. Aan het einde van deze levensduur wordt ook het materiaal van een houten pallet nog verwerkt tot bijvoorbeeld plaatmateriaal (spaanplaat) of in energie omgezet. Pallets zijn in moderne samenlevingen als de onze niet meer weg te denken: er zijn in Europa meer dan 4 miljard houten pallets in omloop.