MDF

 

Onder de strakke laklaag van uw keukenkastjes of andere meubels zit vaak MDF-plaat.
Wat is dat eigenlijk?

 

MDF is een bouwplaat die gemaakt is van hele fijne houtvezels.
Daardoor is MDF prima te bewerken en is het geschikt voor heel veel toepassingen.

De stammen waar MDF van gemaakt wordt, gaan per vrachtwagen naar een fabriek die MDF-platen maakt. MDF staat voor Medium Density Fibreboard. MDF wordt gemaakt van alle soorten naaldbomen en loofbomen. De kwaliteit van dit hout is niet geschikt om er planken of balken van te maken, maar wordt heel fijn vermalen en vervolgens dicht op elkaar geperst tot MDF-platen. MDF is sterk en wordt daarom veel gebruikt voor meubels, keukenkastjes en plinten.

Waar wordt MDF van gemaakt?

Stammen die te dun, te dik, te krom of rot van binnen zijn kunnen niet naar een zagerij of naar een OSB fabriek. Dit hout gaat naar de plaatindustrie en krijgt daar een heel nuttige bestemming. In het bos herken je deze stapels soms aan het opschrift ‘vezel’; het hout is nooit erg recht en meestal erg verschillend van dikte. Dit hout wordt verwerkt tot MDF-plaat. Alle houtsoorten kunnen worden gebruikt.


Wat is MDF eigenlijk?

Medium-Density Fibreboard of MDF is een geperste plaat board met een middelhoge dichtheid. Het hout wordt eerst ontschorst, maar een beetje achterblijvend schors is geen probleem, daarom kunnen ook kromme stammen nog tot MDF worden verwerkt. Na het ontschorsen wordt het hout gechipt en gemalen, zodat fijne houtvezels overblijven. De zeer fijngemalen houtvezels worden gemengd met kunstharslijm en in droge toestand geperst. Als je dit mengsel nog vaster perst krijg je HDF (High Density Fibreboard), het materiaal waar bijvoorbeeld laminaat van is gemaakt. 

MDF is geschikt voor gebruik binnenshuis: het kan niet erg goed tegen vocht. Vensterbanken, keukens, kasten en andere meubels zijn nogal eens van MDF gemaakt.