Haardhout

 

Gezellig in de herfst bij de houtkachel. Waar komt dat hout eigenlijk vandaan?

De stammen die gebruikt worden als haardhout, gaan per vrachtwagen naar haardhoutproducenten in Nederland. Daar wordt het hout gekloofd en gedroogd. Het hout is afkomstig van loofbomen. Als het hout goed is gedroogd geeft het warmte, licht en sfeer.

Welke houtsoorten zijn geschikt voor in de kachel?

In Nederland stoken we vooral loofhout in onze houtkachels en open haarden. Loofhout bevat geen hars, waardoor het hout niet ‘spat’. Goed gedroogd is loofhout een prima warmtebron en geeft het sfeer op herfstige avonden.

Hoe wordt haardhout gemaakt?

Wanneer je een zakje haardhout koopt, is dit vaak machinaal gezaagd en gekloofd. Een boomstam wordt in een machine ingevoerd die er met een zaag stukken van zaagt van zo’n 30cm. Daarna wordt dit stamstuk tegen een zwaar gekruist mes gedrukt, waardoor het stamstuk in meer haardhoutblokken wordt gekloofd. Het haardhout wordt vervolgens nog gedroogd, verpakt en is dan klaar om te worden gestookt.

Tips voor het stoken van hout:

  • Stook alleen gedroogd hout. Vochtig hout brandt niet goed en dat geeft extra veel rook en fijnstof.
  • Stook geen geverfd, behandeld of geïmpregneerd hout. Bij verbranding kunnen zeer schadelijke stoffen vrijkomen.
  • Stook niet bij windstil of mistig weer: de rook blijft dan hangen en kan plaatselijk overlast veroorzaken.
  • Een goed vuur met volledige verbranding heeft gele, gelijkmatige vlammen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is (onvolledig).